Category Archives: Reteta Rulada

Reteta rulada

Reteta rulada cu alune si nuci

RULADĂ CU ALUNE ŞI NUCI

6 ouă, 160 g zahăr, 140 g făină. Umplutura : 1/4 l lapte, 60 g alune, 60 g nuci, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de pesmet, un vîrf de cuţit de cafea măcinată.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pînă se albesc. Se adaugă făina şi albuşurile spumă. Se unge cu unt o formă dreptunghiulară, cu marginile joase, se toarnă compoziţia într-un strat cît mai subţire şi se coace la cuptor, fără să se rumenească. Cît se coace aluatul, se pregăteşte umplutura: se opăresc cu un sfert de litru de lapte 60 g alune şi 60 g nuci, ambele pisate, adăugind zahăr după gust, un vîrf de cuţit de cafea măcinată şi 3 linguri de pesmet fin. Se freacă bine, pînă se face ca o cremă. Cînd aluatul este copt, se desprinde foaia de pe tavă cu un cuţit lung şi subţire şi se unge cu crema de nuci. Se rulează repede, cîte este încă fierbinte. Se unge rulada cu spumă de albuş, se presară zahăr granulat şi se dă cîteva minute la cuptor, la foc slab, pînă se usucă deasupra.

Reteta rulada cu marmelada

RULADĂ  CU  MARMELADĂ

6 ouă, 6 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, 2 linguri de marmeladă
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pisat. Cînd se îngroaşă şi a început să se albească, se amestecă uşor compoziţia cu făina şi cu albuşurile spumă. Se toarnă pe o tavă dreptunghiulară, cu marginile joase, unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace la foc bun. Se răstoarnă pe un şervet, se unge repede cu marmeladă şi se rulează cît este fierbinte, cu ajutorul şervetului. Se presară zahăr deasupra şi după ce s-a răcit, se taie felii. La fel se poate umple cu cremă de ciocolată şi se glasează tot cu ciocolată.

Reteta Rulada cu crema

RULADĂ CU CREMĂ

4 gălbenuşuri, 3 albuşuri, 75 g zahăr, 75 g făină, 1 lingură de unt topit. Pentru cremă de unt, vezi reţeta.
Se freacă bine într-un castron gălbenuşurile cu zahărul, pînă se albesc. Se adaugă făina, albuşurile spumă şi la urmă untul. Se aşterne într-o tavă o hîrtie albă, se toarnă compoziţia cît mai subţire şi egal întinsă. Se coace la cuptor, la foc bun. Se întoarce cu tot cu tavă pe masa de aluat, lăsînd-o aşa pînă se răceşte, ca să nu se usuce. Cînd s-a răcorit se umple cu o cremă de unt, se face sul şi se taie felii. Se poate servi şi întreagă. în acest caz se glasează cu o glazură potrivită cu umplutura.

Reteta rulada de nuci cu marmelada

RULADĂ  DE  NUCI,  CU  MARMELADĂ

6 ouă, 4 linguri de zahăr, 6 linguri de nuci măcinate, 2 linguri de marmeladă
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pînă se albesc, se adaugă nucile măcinate şi la urmă albuşurile spumă. Se unge tava cu unt, se presară făină şi se dâ la cuptor, la foc potrivit. Cînd este gata se răstoarnă pe un şervet, se umple cu marmeladă şi se rulează cît este caldă.