Category Archives: Retete Frisca

Retete frisca

Reteta frisca cu gelatina pentru ornat

Reteta frisca cu gelatina pentru ornat

Ingrediente pentru frisca cu gelatina pentru ornat
– 250 g frisca,
– un albus mare,
– 50 g zahar tos,
– 10 ml rom,
– un zahar vanilat,
– 40 ml apa,
– 2 foi sau 6 g granule de gelatina.
 
Modul de preparare este acelasi ca si în reteta precedenta , cu sau fara albus.
Este de preferat sa se prepare cu albus, întrucît îsi dubleaza volumul si se evita granularea. Frisca va fi moale, ca o frisca batuta tare, asa cum este partea de deasupra a acesteia, (fara zer) nu se va închega mai mult, astfel ca se poate folosi la ornat oricînd, îsi va pastra bine forma si nu va lasa zer în pre parat.

Daca se procura batuta spuma, frisca se pastreaza la frigider, pîna cînd se amesteca cu albusul batut spuma, urmînd acelasi procedeu.

Frisca cu gelatina pentru ornat se pune într-un cornet cu sprit crestat la vîrf si cu ea se va orna orice preparat, dupa indicatiile din retete: savarine, torturi, rulouri etc. Aceasta frisca moale se va folosi numai pentru ornat dea supra, unde trebuie sa-si mentina forma, sau pentru umplut rulouri din aluat frantuzesc, unde nu va fi presata de greutatea foilor.

Preparatul care urmeaza sa fie ornat se tine neaparat în frigider, cea 2 ore, ca sa fie rece. Daca se lasa la temperatura bucatariei, gelatina din frisca, în contact cu preparatul mai cald, se va muia imediat si îsi va pierde forma (se va lasa).

 

Reteta Frisca

Reteta frisca

Frisca este smîntîna extrasa din laptele proaspat, dulce, prin centrifugare. Frisca trebuie sa fie proaspata, cu gust si miros placut si fara urme de fermentare (acrire). In aceasta stare, se poate pastra în frigider sau congelator, fara sa-si schimbe proprietatile, cînd se dezgheata. Daca se pastreaza în congelator mai mult timp, frisca se pune într-o punga de nailon mai groasa, de tipul celei pentru lapte, deoarece este foarte sensibila la toate mirosurile.