Category Archives: Retete Chec & Cozonac

Reteta rulada cu alune si nuci

RULADĂ CU ALUNE ŞI NUCI

6 ouă, 160 g zahăr, 140 g făină. Umplutura : 1/4 l lapte, 60 g alune, 60 g nuci, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de pesmet, un vîrf de cuţit de cafea măcinată.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pînă se albesc. Se adaugă făina şi albuşurile spumă. Se unge cu unt o formă dreptunghiulară, cu marginile joase, se toarnă compoziţia într-un strat cît mai subţire şi se coace la cuptor, fără să se rumenească. Cît se coace aluatul, se pregăteşte umplutura: se opăresc cu un sfert de litru de lapte 60 g alune şi 60 g nuci, ambele pisate, adăugind zahăr după gust, un vîrf de cuţit de cafea măcinată şi 3 linguri de pesmet fin. Se freacă bine, pînă se face ca o cremă. Cînd aluatul este copt, se desprinde foaia de pe tavă cu un cuţit lung şi subţire şi se unge cu crema de nuci. Se rulează repede, cîte este încă fierbinte. Se unge rulada cu spumă de albuş, se presară zahăr granulat şi se dă cîteva minute la cuptor, la foc slab, pînă se usucă deasupra.

Reteta Brînzoaice din aluat franţuzesc

Brînzoaice din aluat franţuzesc


Aluatul franţuzesc scos de la frigider (unde s-a ţinut 20 minute) se întinde în foaie dreptunghiulară de 4—5 mm grosime care, apoi, se taie în pătrate cu latura de 6—7 cm, eu cuţitul trecut mereu prin făină. Pe fiecare pătrat se pune cîte o linguriţă cu vîrf de umplutură din brînză de vaci , apoi se aduc colţurile pînă la mijloc, fără să se preseze. Brînzoaicele se aşază în tavă neunsă, cu distanţă de 3 cm între ele şi se coc la foc tare ca şi precedentele, 25—30 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute; după aceea, se poate reduce focul, dacă cuptorul rumeneşte prea tare. Se servesc calde sau reci, pudrate cu zahăr vanilat.