Category Archives: Retete Budinci

retete budinci

Retete rapide pentru copii

GRIŞ CU LAPTE

4 ceşti lapte, 4 linguri zahăr, vanilie, 1 ceaşcă griş, unt proaspăt cât o nucă, sare, 3 Iinguri zahăr pentru glazură.

              Se pune laptele să fiarbă cu zahăr şi 1/4 baton de vanilie sau puţină vanilină. Când laptele clocoteşte, se toarnă cu încetul, să cadă în ploaie, o ceaşcă nu prea plină de griş, amestecând mereu să nu se facă cocoloşi. Când grişul începe din nou să fiarbă, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt cât o nucă şi un praf de sare. Se lasă să fiarbă încet, amestecând, circa 15 minute, până ce grişul a absorbit tot laptele. Se ţine seama că prin răcire compoziţia se întăreşte. Se scoate vanilia. Se udă bine un castron cu apă, se toarnă grişul, se lasă să se răcească. Se răstoarnă pe o farfurie. Separat, într-o tigaie mică, se ard trei linguri de zahăr. Cum s-a topit, fără să se înnegrească, se toarnă peste grişul din farfurie. Se serveşte.

 

OREZ CU LAPTE

4 ceşti lapte, 1 ceaşcă orez, vanilie, un praf de sare, 3 linguri zahăr.

Se alege o ceaşcă de orez, se spală şi se pune la fiert într-o cratiţă cu patru ceşti de lapte rece şi o bucăţică de vanilie sau puţină vanilină (de preferinţă lapte proaspăt nefiert). Se fierbe încet pe foc mic amestecând din când în când ca să nu se prindă de fund. Când este aproape fiert, se adaugă zahărul şi un praf de sare. Se fierbe până ce laptele a scăzut cât trebuie şi bobul de orez strâns între degete se striveşte uşor. Se scoate vanilia şi se răstoarnă orezul într-o compotieră. Se serveşte cald sau rece, simplu, cu scorţişoară pisată sau cu dulceaţă de vişine.

  Continue reading Retete rapide pentru copii

Reteta Budinca de orez

Reteta pentru Budinca de orez

150 g orez, 250 ml apa, 750 ml lapte, 100 g unt, 30 g faina, 1/2 lingurita sare, o lingura cu vîrf gem de caise sau o lingurita cu vîrf gem din coji de portocale, sau din ambele, coaja de lamîie, vanilie, 100—150 g zahar, 30 g stafide, 15 ml rom, 4 oua mari si un albus sau 5 oua mijlocii.

Orezul, curatat de impuritati, se fierbe, acoperit, într-o cratita de 2 l cu apa rece sau fierbinte, la foc mic.

Continue reading Reteta Budinca de orez

Reteta Budinca din branza de vaci

Reteta Budinca din branza de vaci

Ingrediente:

brinza de vaci (200 g), zahar (125 g), faina (2 linguri), oua (2), sare,
coaja de lamaie.

Mod de preparare:

Se amesteca branza cu zaharul, apoi faina si celelalte. Se bat ouale ca
pentru omleta cu putina sare si se amesteca totul. Se coace la cuptor
intr-o forma unsa cu unt.

Servire:

Se poate servi cu dulceata.