Category Archives: Retete de Biscuiti si Uscaturi

Retete simple si utile de uscaturi si biscuiti.

Reteta de Globuleţe cu dulceaţă

 

Globuleţe cu dulceaţă
250 g făină, 150 g unt, 100 g zahăr, 3 gălbenuşuri, un vîrf de cuţit sare fină, coaja rasă de lămîie, 50 g nuci măcinate, 20 ml rom.
Intr-un castron, se freacă untul cu zahărul, romul, sarea şi coaja de lămîie, se adaugă, pe rînd, gălbenuşurile şi, la urmă, făina. Aluatul se amestecă bine cu lingura şi apoi cu mîna, pînă cînd se încorporează făina, fără să sa frămînte. Aluatul se ţine la rece 30 minute.
După aceea, se ia cîte o bucată, se modelează în formă de sui cu diametrul de 2 cm care, apoi, se taie în bucăţi de 2 cm. Din bucăţi se formează bile, apăsîndu-se cu vîrful degetului în mijlocul fiecăreia, aproape pînă jos, ca să se formeze o gropiţă. Se ung puţin cu pensula muiată în albuş bătut cu furculiţa (ca să se lichefieze), se trec cu partea unsă prin nucă măcinată şi, apoi, se aşază într-o tavă neunsă cu o distanţă de 2 cm între ele. Se coc la foc mijlociu, 20 minute, ca să se rumenească puţin.
Dupa ce s-au răcit, se pune în fiecare gropiţă cîte o boabă de vişină sau cireaşă din dulceaţă. Nu se pudrează cu zahăr. Sînt foarte aspectoase. Se pot face din orice aluat fraged.

 

 

globulete cu dulceata
globulete cu dulceata

Citeste si ... Retete culinare delicioase si usoare

Vezi acum ce Dieta ti se potriveste ...

Reteta de Biscuiţi şpriţaţi

Biscuiţi şpriţaţi

500 g făină, 200 g unt, un ou mic (45—50 g) sau 2 gălbenuşuri de la ouă mari, 200 g zahăr (numai tos), un plic cu zahăr vanilat, un vîrf de cuţit sare fină, o linguriţă cu vîrf praf de copt.

Intr-un castron de 3 l se freacă untul moale cu zahărul, oul întreg sau gălbenuşurile, cu sarea, vanilia şi praful de copt, numai 1/2 minut, cu furculiţa, fără să se topească zahărul (untul trebuie ţinut în bucătărie, 3—4 ore, ca să nu fie îngheţat); se pune, apoi, făina toată şi se trece cu furculiţa prin făină şi unt, amestecînd mereu prin răsturnare (nu circular), ca să se formeze frecăţei mai mici. Frecăţeii trebuie să rămînă foarte bine înfăinaţi, semănînd cu un aluat numai pe jumătate lucrat (nu trebuie să se lege ca un aluat); de aceea, nu se lucrează cu mîna, ci cu furculiţa, deoarece la căldura mîinii untul se încălzeşte şi leagă făina.

Continue reading Reteta de Biscuiţi şpriţaţi

Citeste si ... Retete culinare delicioase si usoare

Vezi acum ce Dieta ti se potriveste ...

Reteta Biscuiţi cu untdelemn

Reteta Biscuiţi cu untdelemn

600 g făină, 150 ml untdelemn, 2 ouă mari, 100 ml lapte, 200 g zahăr, coaja de la 1/2 lămîie, 20 ml rom, o linguriţă cu vîrf praf de copt, un vîrf de linguriţă sare fină.

într-un castron, se amestecă ouăle întregi cu zahărul, romul, sarea şi coaja de lămîie, se adaugă treptat untdelemnul în fir subţire, ca la maioneză, amestecînd mereu cu lingura, apoi laptele şi, la urmă, făina cu praful de copt şi se amestecă toate bine.

Continue reading Reteta Biscuiţi cu untdelemn

Citeste si ... Retete culinare delicioase si usoare

Vezi acum ce Dieta ti se potriveste ...

Retete de Saratele de sarbatori

SĂRĂŢELE

150 g unt proaspăt, 150 g făină, 150 g cartofi fierţi, un praf de sare, 1 ou pentru uns deasupra şi o linguriţă de mac sau de susan.

Se face un aluat din unt proaspăt, făină, cartofi fierţi trecuţi prin maşina de carne şi sare. Se frământă un aluat potrivit de tare, se întinde o foaie groasă de 1/2 se unge cu ou, se taie fâşii de 1/2 cm lăţime şi 12 cm lungime, se presară deasupra, după gust, chimen, mac sau susan şi sare grunzoasă, se aşază unele lângă altele pe tava presărată cu făină şi se coc la foc potrivit.

 

ALT FEL DE SĂRĂŢELE

150 g făină, 150 g cartofi fierţi, ½ pachet praf de copt, un praf de sare, lapte sau apă.

Se cerne pe masa de aluat făina, se face loc la mijloc, se pun cartofii fierţi şi daţi prin maşină, sarea, praful de copt şi puţin lapte sau apă, cât se cere la frământat pentru ca aluatul să iasă potrivit de tare. Se procedează apoi la fel ca mai sus.

  Continue reading Retete de Saratele de sarbatori

Citeste si ... Retete culinare delicioase si usoare

Vezi acum ce Dieta ti se potriveste ...

Retete de Pesmeti deliciosi si rapizi

PESMEŢI ECONOMICI

350 g făină, 3 linguri ulei, 100 g zahăr vanilat, 2 ouă, 2 linguriţe oţet, 1/2 pachet praf de copt, un praf de sare.

Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc şi se pune uleiul, zahărul vanilat, două ouă, două linguriţe de oţet, praful de copt şi sarea.

Se face un aluat destul de îndesat; se întinde foaia ca de tăiţei, se taie diferite forme şi se coc la foc potrivit.

  Continue reading Retete de Pesmeti deliciosi si rapizi

Citeste si ... Retete culinare delicioase si usoare

Vezi acum ce Dieta ti se potriveste ...