Reteta de Baghete cu nuci sau alune

Reteta pentru Baghete cu nuci sau alune

Aluatul: un ou întreg mare (60 g), un gălbenuş, 280 g nuci sau alune, 280 g zahăr pudră, o lingură rom sau zeamă de lămîie (15 ml).

Glazura: un albuş, 140 g zahăr pudră, o lingură zeamă de. lămîie„ un plic cu zahăr vanilat.

Oul întreg şi gălbenuşul se freacă cu zahărul pudră şi romul, 10 minute, sau 2 minute, cu mixerul. Nucile sau alunele se pun dinainte în tavă şi se lasă la cuptor, la foc mijlociu, 10 minute, cu uşa cuptorului deschisă, ameste-cîndu-se din cînd în cînd cu lingura, ca să nu se rumenească, ci numai să capete gust bun de prăjit; se freacă apoi între palme ca să se îndepărteze cojile uscate şi se trec prin maşina de nuci. Nucile sau alunele măcinate se amestecă: cu ouăle frecate şi se frămîntă, apoi, cu mîna, ca o pastă, 1—2 minute.

Compoziţia se pune pe o foaie de nailon, presărată cu pesmet din biscuiţi, cernut, sau cu nucă măcinată şi i se dă forma de dreptunghi, presînd cu palma, ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şi marginile drepte. Se întinde cu sucitorul în foaie de 1/2 cm grosime, presărînd şi deasupra pesmet sau nucă, ca să nu se lipească de sucitor. Foaia se taie toată odată în baghete de 2/4 cm, cu cuţitul trecut prin făină. Pentru glazură, se bate albuşul spumă, cu furculiţa, se adaugă zahărul pudră, zeama de lămîie şi zahărul vanilat şi se amestecă, apoi, circular 5—6 minute, pînă cînd se topeşte bine zahărul şi spuma capătă consistenţa unei smîntîni groase care curge puţin.

Se deşartă în lungul şi latul baghetelor şi se nivelează cu lama unui cuţit inoxidabil. Se tapetează 2—3 tăvi cu hîrtie albă. Se introduce lama unui cuţit de masă, trecută prin făină, sub fiecare baghetă şi se aşază pe hîrtia albă; distanţa între ele trebuie să fie de 1 1/2 cm. Tava se introduce în cuptor, la foc mijlociu, cu uşa cuptorului complet deschisă şi se lasă cca 30 minute, să se usuce glazura. După 15 minute, se întoarce tava în cuptor; albuşul va fi uşor rumenit. Dacă se închide uşa cuptorului, baghetele cresc mult şi se deformează. După ce s-au copt, se lasă să se usuce bine pe un platou, în bucătărie. Se pot păstra mult timp, în cutie de carton închisă.

Da un Share bunatatii asteia!

Ti-a folosit reteta ?

Foarte NemultumitNemultumitokMultumitFoarte multumit (2voturi, Media: 3.00 out of 5)

Loading...