Reteta Prajitura din pandispan cu fructe

Ti-a folosit reteta ?
Foarte NemultumitNemultumitokMultumitFoarte multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...

Sharing

Reteta Prajitura din pandispan cu fructe

Ingrediente

6 oua mari, 120 g zahar tos, 120 g faina, 15 ml rom sau zeama de lamiie, 1 kg fructe {visine, cirese, caise, piersici, fragute, capsuni, gutui, mere, prune, rubarba), 1)0 g unt, 150 g zahar tos.

Prepararea prajiturii
O tava mare emailata de cea 26/40 cm se unge la baza si pe margini cu tot untul solid si se presara cu zahar (150 g) numai la baza. Se asaza fructele cit se poate de uniform, fara sa se amestece cu zaharul (ciresele, visinele — curatate de simburi; caisele, piersicile — curatate de coaja si simburi sau numai de simburi, taiate in sferturi, sau daca sint mari, in felii de 2 cin grosime; gutuile, merele — curatate de coaja si de mijlocul cu simburii, apoi taiate in felii de I1/2 cm grosime; fragutele, capsunile — curatate de codite si spalate in strecuratoare la un jet de apa si bine scurse in servet din tifon; prunele — rupte in jumatati; rubarba — taiata in felii de 1 cm grosime).

Zahar nu se pune peste fructe, ca sa nu le umezeasca deasupra. Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu si se tine 20—30 minute, ca sa se moaie fructele si sa se usuce deasupra (sa nu umezeasca aluatul la copt). in timp ce se coc fructele, se pregateste compozitia de pandispan. Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul, se bat in continuare, pina cind se intaresc din nou, ca o zapada si se lasa la o parte. Tava se scoate din cuptor, dupa ce fructele s-au inmuiat. Se lasa numai 3 minute, ca sa iasa vaporii fierbinti din ele, fara sa se amestece sau sa se apese. Fructele nu trebuie sa intre cu partea de deasupra in siropul care s-a format din zahar si zeama lor. in acest timp, albusul se bate de citeva ori, ca sa-si revina, daca s-a lasat; se adauga toate galbenusurile, se bat de 4—5 ori cu telul, apoi se pune toata faina si se amesteca usor, cu telul, numai prin rasturnare, de jos in sus, de 9—10 ori.

Compozitia se desarta in mai multe gramezi peste fructe (se curata repede de pe vas cu lopatica din plastic) si se niveleaza. Se coace in continuare, cca^30 minute, tot la foc mijlociu. Nu se deschide cuptorul 20 minute; dupa aceea, tava se poate intoarce in cuptor, daca acesta nu coace uniform si focul se mai reduce, ca prajitura sa nu se rumeneasca prea mult. Dupa ce s-a copt, se trece cu cutitul pe marginea prajiturii, se pune o planseta mai mare peste tava si se rastoarna impreuna, printr-o miscare rapida, ca siropul sa nu curga din iructe, ci sa se scurga in pandispan. Fructele vor avea un aspect lucios de !a siropul cu care se glaseaza. Se taie in bucati si se serveste calda sau rece.
Prajitura intoarsa se poate orna cu frisca cu gelatina (v. „Frisca cu gelatina pentru ornat”). inainte de a se orna cu frisca, prajitura se tine neaparat in frigider, cea 2 ore, ca sa se raceasca bine, altfel frisca si gelatina se vor muia.
Compozitia se poate prepara din jumatate din cantitatile ingredientelor si se coace in cratita smaltuita de 2 l. Ornata cu frisca, va avea aspect de tort.