Arhive etichetă: fursecuri

Biscuiti cu anason

Ingrediente:
oua (2), zahar (100 g), faina (100 g), coaja de lamiie, anason sau nuci
pisate.
Mod de preparare:
Se amesteca totul intr-un castron, se freaca putin, se toarna o foaie
subtire in tava unsa cu unt. Se da la cuptor. Dupa citeva minute, se trage
tava la gura cuptorului, se taie coca repede in felii lungi, care se
rasucesc in spirala. Se dau din nou la cuptor, pentru a se rumeni putin.
Se pot face din aceasta compozitie si fursecuri care se toarna cu
lingurinta in tava.

 

 

Retete de fursecuri Guriţe


Fursecurile Guriţe
450 g făină, 200 g unt, 50 ml smîntînă, 150 g zahăr pudră, 3 gălbenuşuri, un vîrf de cuţit sare fină, 15 ml rom, un vîrf de linguriţă praf de crescut, coaja rasă de la J/2 lămîie, 200 g nuci tăiate în felii groase şi, apoi, tocate, 150 g zahăr pudră, un plic cu zahăr vanilat.
Intr-un castron, se freacă untul cu zahărul (150 g), pînă cînd se moaie, adaugînd pe rînd gălbenuşurile, smîntînă, romul, sarea, coaja de lămîie şi, la urma, făina cu praful de crescut. Aluatul se amestecă bine cu mîna, fără să se frămînte şi apoi se ţine la rece 30 minute.

După aceea, se ia din aluat cîte o bucată (cam cît un ou), se modelează în formă de sul cu diametrul de 2 cm care, apoi, se taie în bucăţi de 2 cm; din fiecare bucată se formează, pe masă, sub palmă (sau între palme) cîte o bilă. Albuşurile se bat spumă tare.

Se prinde puţin din fiecare bilă între două degete, se trece cu partea opusă prin albuş şi apoi prin nuca măcinată (adică, numai jumătatea de deasupra). Bilele se aşază în tava neunsă cu partea cu nuca în sus), cu distanţă de 2 cm între ele. Se coc la foc mijlociu, 20—25 minute, ca să se rumenească puţin.

Cît sînt calde, se trec pe toate feţele prin zahăr pudră cu zahăr vanilat. 

 

Reteta de Fursecuri cometă

Reteta pentru Fursecuri cometă

250 g făină, 200 g unt, 2 ouă mari, 100 g zahăr, un vîrf de linguriţă sare, un plic cu zahăr vanilat.

Intr-un lighenaş, se freacă untul moale cu zahărul, pînă cînd se omogenizează, se pun ouăle, pe rînd, amestecînd bine după fiecare, ca să se încorporeze, apoi se adaugă toată făina, sarea şi vanilia şi se amestecă bine cu lingura 2—3 minute. Compoziţia este moale; se pune într-un cornet de nanghin (v. „Ecleruri“), la vîrful căruia se montează un şpriţ cu deschizătura în formă de dreptunghi cu o latură (pe care stă aşezat) de 2 1/2 cm (aceasta reprezen-tînd lăţimea preparatului); latura paralelă de deasupra are zimţi (ca dinţii de ferăstrău) care se vor imprima în panglica de aluat ce iese prin formă. Celelalte două laturi paralele ale dreptunghiului sînt scurte, de 2 1/2 cm (care vor reprezenta grosimea panglicii de aluat care iese prin formă).

Deci, dreptunghiul este 2 1/2 cm   ;  1/2 cm. Şpriţul este confecţionat din tablă subţire, inoxidabilă sau din material plastic. Compoziţia moale se aşază direct în tava presărată cu făină (şi netezită cu palma); se presează, la început, mai tare pe cornet, ca panglica de aluat să iasă bombată la capăt şi, apoi, fără să se mai preseze tare, se prelungeşte panglica mai subţire, de 3—4 cm lungime, ca o cometă. Distanţa dintre fursecuri trebuie să fie de 2 cm. Se coc la foc mijlociu, 20 minute, fără să se rumenească prea mult.

După 10 minute, tava se poate întoarce, dacă cuptorul nu coace uniform şi focul se mai reduce. După ce s-au răcit, jumătatea bombată a fursecurilor se ornează cu glazură de cacao sau ciocolată.

 

 

Reteta de biscuiti cu amoniac

Reteta pentru Biscuiţi cu bicarbonat

3 ouă mari (180 g toate), 125 g zahăr, 50 g unt, o linguriţă bicarbonat de amoniu (amoniac alimentar), 375 g făină, coajă de lămîie, vanilie.

Untul moale se freacă cu zahărul, coaja de lămîie, zahărul vanilat şi cu ouăle întregi şi, la urmă, se pune făina, împreună cu amoniacul. Se amestecă bine cu lingura şi, apoi, se frămîntă cu mîna, în castron, 3—4 minute; aluatul va fi vîrtos.

Se lasă de seara pînă dimineaţa, la rece, sau măcar 4—5 ore, acoperit cu o foaie de nailon, ca să nu prindă crustă (Amoniacul carbohic trebuie păstrat într-un loc uscat, căci dacă este puţină umezeală în încăpere, se lichefiază chiar în cutia lui). Aluatul se pune pe masă sau pe o foaie de nailon, bine presărată cu făină şi se întinde, cu sucitorul, în foaie de 1/2 cm grosime care, apoi, se taie cu diferite forme de biscuiţi, din tablă subţire, inoxidabilă, trecute mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de ele.

Biscuiţii se aşază în tava presărată cu făină, cu distanţă de 3 cm între ei. Se coc 15—20 minute, la foc mijlociu, în cuptorul bine încălzit dinainte. Cuptorul nu se deschide 12 minute. Biscuiţii cresc mult, la copt şi sînt spornici şi fragezi. Se pot păstra bine în cutie de carton.

 

 

Reteta fursecuri din albusuri

Reteta fursecuri din albusuri

Ingrediente:

2 albusuri (oua mari), 80 g unt, 80 g faina, 80 g zahar pudra, o lingurita rom
sau zeama de lamaie (10 ml), un plic cu zahar vanilat.

Mod de preparare:

Albusurile se bat spuma cu furculita, se adauga zaharul tos si zeama de lamiie
sau romul, se bat pina cind se intaresc din nou, adaugind apoi untul topit (dar
rece); se bat iar de 5-6 ori ca sa se amestece putin, dupa aceea, se presara
toata faina si zaharul vanilat si se amesteca numai prin rasturnare pina se
incorporeaza toate.

Fursecurile se asaza in tava si se coc la foc mijlociu, 20 minute, in cuptorul dinainte incalzit, la foc mijlociu.

Dupa 12 minute, cuptorulse poate deschide si focul se reduce, daca cuptorul rumeneste prea tare.

Se pot servi simple, sau se lipesc cite doua cu marmelada sau cu crema.